8 syytä, miksi sähköauton latausaseman hankkiminen kannattaa

Sähköautot ovat yleistyneet sekä Suomessa, että maailmalla viime vuosina ja onkin selvää, että niiden voittokulku tulee tulevaisuudessa vain jatkumaan. Sähköautot eivät ole enää ylivoimaisen hintava vaihtoehto polttomoottoriautoille, kuten tilanne oli vielä joitakin vuosia sitten ja ympäristöystävälliset autot ovat luontoa ajattelevien autoilijoiden mieleen. Sähköautot kulkevat nimensä mukaisesti sähköllä ja niiden akku täytyy säännöllisesti ladata. Yleiset latauspisteet yleistyvät sitä mukaa kuin sähköautotkin ja niitä on varmasti tulossa lisää, mutta oman latausaseman hankkiminen houkuttaa silti varmasti monia sähköauton omistajia, sillä omalla latausasemalla on useampia etuja verrattuna pelkästään yleisten pisteiden käyttöön. Tässä artikkelissa esittelemme 8 syytä, miksi sähköauton latausaseman hankkiminen kannattaa. 

1. Oman latausaseman kanssa olet edelläkävijä

Mikäli sinulla on oma latausasema, olet osa joukkoa, joka mitä suurimmalla todennäköisyydellä kuuluu asiassa pioneereihin. On hyvin luultavaa, että esimerkiksi 20 vuoden päästä oman latausaseman omistaminen on Suomessa täysin tavallinen juttu. Vaikka olisit kuinka vaatimaton mielenlaadultasi, niin mahdollisuus kertoa lapsenlapsille, että pappa tai mummo oli yksi ensimmäisiä ihmisiä Suomessa, jolla oli oma latausasema, varmasti hykerryttää ajatuksena. Jokainen hankittu oma latausasema myös nopeuttaa kehitystä sille, että omat latausasemat alkavat olla normi sähköauton omistajien joukossa. Tämä kehitys on toivottavaa jo siksikin, että se lisää todennäköisyyttä sille, että vieraissa yöpyessäsi sinulla on mahdollisuus sähköauton lataukseen. Kun olet päättänyt hankkia oman latausaseman, jää jäljelle enää kysymys siitä, kuinka valita laturi sähköautoon?

2. Hankkimalla oman latausaseman suojelet ympäristöä

Nykyisin kiinnitetään hienosti erittäin paljon huomiota ympäristöasioihin. Ihmiset kierrättävät ja suosivat tuotteita, jotka ovat valmistettu ympäristöä ajatellen sekä palveluita, joiden tarjoajat panostavat ympäristöasioihin. Myös autoilussa on syytä miettiä sen aiheuttamaa kuormitusta ympäristöön. Sähköauto, esimerkiksi Tesla tai joku Mercedes Benzin sähköautomalleista, on jo itsessään erinomainen valinta ympäristön kannalta bensiiniä kuluttavaan polttomoottoriautoon verrattuna, mutta oman latausaseman hankkimalla voit tehdä entistä enemmän ympäristöä säästäviä päätöksiä liittyen autosi lataamiseen. Mikäli sinulla on ympäristöystävällinen sähkösopimus tai jopa käytössä omat sähköä keräävät aurinkopaneelit tai tuuliturbiini, on ratkaisu entistä ympäristöystävällisempi, sillä käytät samaa sähköä myös ladatessasi sähköautoasi omalla latausasemalla. Yleisen latausaseman sähkö ei todennäköisesti ole yhtä ympäristöystävällisesti tuotettua.

3. Oma latausasema on helppo asentaa

Monet empivät oman latausaseman hankkimista, koska pelkäävät, että sen asentaminen on liian hankalaa ja epäonnistuminen tai jopa osien rikkominen on hyvin mahdollista. Aiheellisia pelkoja, mutta tästä syystä kannattaa toimia kuin minkä tahansa muunkin kodin kiinteän sähkölaitteen asentamisen suhteen. Latausaseman asentaminen on nimittäin hyvin saman kaltaista ja harva asentaa esimerkiksi kiuasta tai uunia nykypäivänä itse. Tässäkin asiassa kannattaa siis luottaa ammattilaisen apuun, valtuutettu sähköasentaja on nimittäin myös vakuutettu, eli mahdolliset virheet korvataan. Latauslaitteissa täytyy olla vikavirtasuojaus ja tasasähkön vikavirtamittaus tai sitten B-tyypin vikavirtasuojaus. Tavallisesti talon sähköjärjestelmään ei tarvitse tehdä muutoksia, vaan sieltä saatava teho riittää. 

4. Oman latausaseman käyttäminen on turvallista

Sähköautot ovat edullisempia kuin vielä muutama vuosi sitten, mutta ei niitä voi edelleenkään luonnehtia halvoiksi. Onkin ymmärrettävää, että monet suojelevat sähköautoaan, kuin silmäteräänsä. Yleiset latauspaikat ovat yleensä turvallisia, mutta turvallisuuden tunne ei ole monien mielestä läheskään samaa luokkaa kuin omassa kotipihassa. Siinä missä bensiiniä pystyy lataamaan suuret määrät minuuteissa, sähköauton lataamisessa kestää aikaa, eikä ole käytännöllistä vahtia koko tätä aikaa autonsa vierellä. Yleisellä latauspaikalla tämä avaa tilaisuuden vandalismille aivan eri tavalla kuin bensiiniä tankatessa. Kotipihassa auto on huomattavasti paremmin suojattu ja vandalismin uhka vähäisempi. Usein kodin ikkunoista on myös suora näköyhteys autoon ja mahdolliset yritykset vandalismiin pystytään helposti tekemään tyhjiksi.

5. Oman latausaseman käyttäminen on mukavampaa ja käytännöllisempää

Varsinkin nykyään julkisia latausasemia on melko harvassa. Lataus myös kestää melko pitkiä aikoja, toisin sanottuna sähköauto pitää mahdollisesti ajaa kauaskin ja sitten joko odottaa itse kyseisessä paikassa tai lähteä muilla keinoilla odotusajaksi pois ja sitten palata näillä muilla keinoilla, esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla tai ystävän kyydillä, paikalle, kun lataus on valmis. Kaiken lisäksi huonolla tuurilla latauspaikat ovat varattuja, jolloin auto täytyy viedä toiseen paikkaan tai odottaa, että paikka vapautuu. Toivottavasti otat tämän myös huomioon akussa olevan virran suhteen. Aivan toista on kotona lataaminen, jolloin sähköauton voi jättää vaikka yöksi latautumaan ja nukkua tai puuhastella omia juttujaan kunnes latautuminen on valmis. Ladattu auto odottaa kotipihassa ajovalmiina. 

6. Oman latausaseman käyttäminen on nopeampaa

Omaa latausasemaa käyttäessä voi aina olla varma, että se on vapaana käyttöön. Ellei tietysti omista useampia sähköautoja, mutta silloinkin valinta on oma. Sen sijaan julkista latausasemaa käyttäessä saattaa törmätä tilanteeseen, jossa kaikki latauspisteet ovat varattuja ja vaihtoehtoina on odottaminen tai uuden latauspaikan hakeminen. Pelkkä latauspisteeseen matkustaminen vie ylimääräistä aikaa verrattuna oman latausaseman käyttämiseen. Kaiken kukkuraksi kotilataukseen tarkoitetut latausasemat ovat hyvin usein myös itse latauksessa nopeampia, kuin julkisessa käytössä olevat latauspisteet. Erityisesti silloin, jos kotona on käytettävissä tyypin 2 latauspistoke, joka on ehdottomasti suositeltava valinta, kun tarkoituksena on jatkuva ja säännöllinen lataus.

7. Oman latausaseman käyttäminen on edullisempaa

Mikäli pääsulaketta ei tarvitse korottaa, kuten yleensä ei tarvitse, niin oma latausasema näkyy sähkölaskussa ainoastaan osana sähkön kulutusta. Mikäli sinulla on hyvä sähkösopimus, niin lataus on huomattavasti edullisempaa kuin julkisella latauspisteellä lataaminen. Sähköautojen julkiset latauspalvelut ovat hinnoittelultaan vaihtelevia, sillä jokainen saa hinnoitella palvelunsa haluamallaan tavalla. Hinnoittelu on yleensä joko aikaperusteita tai kilowattituntiperusteista, mutta käytännössä aina kuitenkin kotilatausta kalliimpaa. Unohtaa ei myöskään sovi kustannuksia, joita seuraa siitä, kun auton vie julkiselle latauspisteelle ja tuo takaisin. Lisäkustannuksia tuo, mikäli latauksen ajaksi matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla esimerkiksi kotiinsa odottamaan. Sähköauton latausaseman asentamisesta kotiin on myös mahdollista saada verotuksessa kotitalousvähennystä.

8. Oma latausasema auttaa hyödyntämään sähköauton käytön täysimääräisesti

Mikäli latausasema löytyy kotoa, onnistuu sähköauton tai hybridin hyödyntäminen täysimääräisesti. Lataaminen kotona tarkoittaa, että auto on käyttövalmiina aina välittömästi latauksen jälkeen. Auton latausaika riippuu akun tehosta. Akkuja on 6 kWh:n akusta 100 kWh:n akkuihin. Sähköauton lataaminen kestää 15 minuutista aina 12 tuntiin saakka. Jos latauspisteessä on kiinteä kaapeli, ei tarvitse myöskään jatkuvasti kantaa kaapeleita ympäriinsä ja myös latausteho on selvästi kovempi. Turvallisuudesta vandalismin suhteen puhuttiin jo aikaisemmin tässä artikkelissa, mutta lataus on myös sähköturvallinen valinta, mikäli kotiin on asennettu erityisesti sähköautojen lataukseen suunniteltu pistoketyyppi 2. Tavallisilla kotitalouspistokkeilla sähköautoa saa ladata vain väliaikaisesti ja rajata teho 1,8 kW:iin, sillä niitä ei ole suunniteltu sähköautojen lataukseen.

Yhteenveto:

Kuten tästä artikkelista käy ilmi, niin oman latausaseman hankkimisessa on paljon etuja verrattuna siihen, että nojautuisi ainoastaan julkisiin latausasemiin. Oma latausasema on edullisempi, nopeampi, turvallisempi, ympäristöystävällisempi ja ennen kaikkea kaikin puolin käytännöllisempi valinta. Asentaminen maksaa itsensä nopeasti takaisin jo rahallisesti, puhumattakaan muista eduista verrattuna julkisten asemien käyttöön. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *