Mitä ei pidä tehdä, kun ostaa kotilaturin?

Jokainen, joka ei ole elänyt tynnyrissä viimeisiä vuosia, on kuullut sähköautoista. Sähköautot ovat kuin varkain nousseet puheenaiheeksi työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluissa ja yleiseksi aiheeksi kaikissa muissakin tilaisuuksissa, kun ihmiset keskustelevat toistensa kanssa. Aiemmin sähköautoihin oli varaa vain harvalla, mutta nyt sähköautojen ja hybridien hinnat ovat tulleet edullisemmiksi ja tämän lisäksi polttomoottoriautoissa käytettävän bensiinin ja dieselin hinnat ovat nousseet, joka on tehnyt niistä kustannuksiltaan entistä kalliimpia. Mukava lisäbonus uuden auton ostajalle on se kiistaton tosiasia, että sähköautot ovat huomattavasti ympäristölle parempi vaihtoehto kuin polttomoottoriautot ja ympäristötiedostavuus on ollut Suomessa ja maailmalla suuressa nousussa viime vuosina. Sähköautoon olennaisena osana liittyy kuitenkin sen voimanlähde, eli sähköä varastoiva akku. Sen voi ladata julkisilla latauspisteillä tai kotona. Kotiin hankittavat latausasemat, eli kotilaturit ovatkin monen sähköauton ostajan ostoslistalla heti seuraavana. Tässä artikkelissa listaamme perusteluineen asioita, joita ei missään tapauksessa pidä tehdä, kun ostaa laturin kotiin, eli asioita, mitä pitää välttää, kun valitsee sähköautoon laturin.

Älä osta liian heikkoa laturia

Yksi yleinen virhe hankkiessa kotiin ladattavaa asemaa on liian heikon laturin hankkiminen. Virtaa on liian vähän joten lataus on hidasta ja se vie paljon aikaa. Kun hankkii laturin, on tärkeää, että siinä on dynaaminen teho. Kannattaa ehdottomasti hankkia laturi, jossa lataus optimoidaan saatavan virran ja jännitteen perusteella. Tässä tapauksessa latausasema lataa autoasi aina korkeimmalla mahdollisella teholla, jolloin akun latausnopeus on nopein mahdollinen. 

Älä hanki laturia, joka ei näytä hyvältä

Monet sähköauton ostajat tekevät kaikkensa, että heidän autonsa näyttää hyvältä. Ollaan valmiita maksamaan tietystä väristä, tietyistä lisävarusteista ja tietystä sisustuksesta. Siksi onkin ihme, että suhteessa kokonaissijoitukseen varsin pienestä panostamisesta latausaseman ulkonäköön liittyviin ominaisuuksiin, ei olla yhtä lailla valmiita. Latausasemaa kotiin hankkiessa on hyvä muistaa, että kyseinen laite on tarkoitettu palvelemaan ostajaa useiden vuosien ajan. Ulkonäköön panostaminen onkin siksi tärkeää, paitsi oman esteettisen silmän vuoksi, myös asunnon myyntiarvoa mietittäessä. Latausasemaa ei mukaan oteta asuntoa myydessä ja varsinkin tulevaisuudessa kodin latausasema tulee olemaan erottamaton osa yhä useampaa ja useampaa myynnissä olevaa asuntoa. Yleinen virhe on, ettei kiinnitetä mitään huomiota kotiin hankittavan latausaseman ulkonäköön.

Älä osta laturia, jossa ei ole lainkaan älyominaisuuksia

Suurimmalla osalla länsimaiden ihmisistä, ja siis myös suomalaisista, on kokemusta älylaitteista. Monella meistä varsinkin älypuhelin on jatkuvassa käytössä, mutta myös tabletit ja vaikkapa älykellot ovat kovassa käytössä suomalaisten keskuudessa. Älylaitteet ovat tulleet jäädäkseen ja ne ovat erittäin käytännöllisiä. Miksi siis pitäisi tyytyä kodin latausasemaan, joka ainoastaan lataa sähköauton? Parhaat kodin latausasemat sisältävät erittäin tarpeellisia älyominaisuuksia, kuten hallita asemaa tai asemia etäältä, lukita ja avata asemia, jolloin niitä eivät voi ulkopuoliset käyttää aiheuttaen sinulle sähkölaskua, asentaa latauksen käynnistymään ja päättymään ajastuksella ja antaa seurata latauksen tilannetta reaaliajassa. Mikäli latausasemia on useita, älykäs latausjärjestelmä antaa mahdollisuuden jakaa latauskapasiteetti tasan tai haluamallaan tavalla käytettävissä oleville latausasemille. Yleinen virhe on hankkia laturi ilman mitään älyominaisuuksia, vaikka pienellä lisäinvestoinnilla on mahdollisuus saada huomattavasti käytännöllisempi ja enemmän ominaisuuksia sisältävä kodin latausasema.

Älä yritä asentaa kodin latausasemaa itse

Kodin latausaseman asentaminen itse ja näin ollen siinä säästäminen saattaa houkuttaa. Asentaminen ei näytä, eikä olekaan, mitenkään erityisen monimutkaista ja mieleen saattaa juolahtaa, että asentamisesta ei haluaisi maksaa mitään ulkopuoliselle. Itse asentaminen on kuitenkin asia, jota ei missään tapauksessa kannata tehdä. Virheiden mahdollisuus on paljon suurempi, kuin ammattilaisen tekemässä asennuksessa, mutta ennen kaikkea itse asentaminen saattaa mahdollisessa vikatilanteessa tietää sitä, että vakuutusyhtiö ei korvaa lainkaan aiheutuvia kuluja. Tämän lisäksi laitteen takuu saattaa raueta samassa hetkessä, kun selviää, että asennuksessa ei ole käytetty valtuutettua sähköasentajaa, vaan käyttäjä on tehnyt asennuksen ilman koulutusta. Näin ollen saatat käyttäjänä kärsiä, vaikka onnistuisit itse asennuksessa täydellisesti. Valtuutetun sähköasentajan palkkio ei ole suhteessa sähköauton ja latausaseman yhteyshintaan mitenkään kovin suuri ja tällaista käytettäessä, asentajan vakuutus korvaa mahdollisen viallisen asennuksen ja myöhemmissä asennukseen liittymättömissä vikatilanteissa ei tarvitse pelätä, etteikö kotivakuutus korvaisi mahdollisia vahinkoja. Parhaissa kotiin asennettavissa latausasemissa on vikavirtasuoja, jonka ansiosta asentaminen on sekä nopeampaa, että kustannustehokkaampaa.

Älä unohda suunnitella rauhassa latausaseman hankkimista

Monet sähköauton ostajat suunnittelevat kaikessa rauhassa ja pitkällä hartaudella sähköauton ostamista, ennen kuin etenevät ostotilanteeseen. Huomioon otetaan auton ominaisuuksia, käyttötarkoituksia, hintaa, ulkonäköä ja kaikkea muutakin mahdollista. Jo päätöksen jälkeen saatetaan jättää päätös vielä hautumaan useammaksi viikoksi tai jopa kuukaudeksi, pelkästään siltä varalta, että vielä voisi tulla mieleen jotain haluttuja muutoksia. Halutaan täydellinen sähköauto, eikä haluta hätiköidä päätöksen kanssa. Siksi onkin kummallista, että usein samat ihmiset eivät kotiin hankittavan latausaseman kohdalla tee minkäänlaista harkintaa, vaan päätös ostamisesta tehdään hetkessä, usein täysin miettimättä halutun latausaseman ulkonäköä, ominaisuuksia tai edes sijoituspaikkaa. Vaikka latausasema ei sijoituksena ole niin merkittävää luokkaa kuin sähköauto, on hyvä muistaa, että latausasema on käytännössä pysyvä. Siksi onkin hyvä käyttää myös latausaseman hankinnan suunnitteluun riittävästi aikaa. Kaikkein optimaalisimmassa tapauksessa latausasema hankitaan jo ennen sähköauton hankintaa, jolloin latausasema on kotona käytettävissä heti siitä hetkestä lähtien, kun uusi sähköauto saapuu kotiin. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että latausaseman hankinnan suunnittelu on pitänyt aloittaa erittäin aikaisessa vaiheessa. Yleinen virhe on hankkia latausasema nopeasti ja jopa ilman suunnittelua tai niin, että suunnitteluvaiheeseen herätään niin myöhään, ettei aikaa suunnitteluun juuri ole, jonka johdosta se tehdään pahasti hätiköiden ja hosuen.

Älä unohda kotiin hankittavan latausaseman rahallista vaikutusta

Useat ihmiset eivät ymmärrä, että kotiin asennettava latausasema on tullut jäädäkseen. Varsinkin tulevaisuudessa yhä useampi asunto sisältää jo ostohetkellä aiemman asukkaan asentaman kodin latausaseman. Sen ominaisuuksilla ja ulkonäöllä on siis vaikutusta asunnon arvoon ja asuntoa hankkimassa olevien ihmisten ostopäätökseen. Sijoitusmielessäkään ei siis kannata ostaa markkinoiden halvinta ja ruminta kodin latausasemaa, vaan miettiä, millainen latausasema voisi tuoda lisäarvoa asuntoa ostamassa olevalle ihmiselle. Ei pidä myöskään unohtaa, että kodin latausasema saattaa olla oikeutettu kotitalousvähennykseen verotuksessa. Kodin oma latausasema säästää rahaa myös sähkön hinnassa verrattuna julkisiin asemiin, jotka voivat määritellä itse hintansa. Omaa latausasemaa käyttämällä maksat sähkösopimuksesi mukaisesta hinnasta. Lisäbonuksena, jos sähkösopimuksesi on ympäristöystävällinen, saati, jos sinulla on aurinkopaneeleja tai tuuliturbiini, osallistut myös sähköautoa ladatessasi planeetallemme äärimmäisen tärkeisiin ympäristötalkoisiin.

Yhteenveto

Kuten tästä artikkelista näkyy, kodin latausasemaa ostettaessa on useita asioita, jotka voi tehdä väärin. Yhteistä näille kaikille on ajattelemattomuus ja mutkien turha oikominen. Rauhallinen suunnittelu ja ymmärrys siitä, että kyseessä on kestävä ja pitkäikäinen hankinta auttavat välttämään useimmat näistä sudenkuopista. Ykkösasiana, kuten muissakin hankinnoissa, on se, ettei kannata aina katsoa vain hintaa, sillä halvin ratkaisu ei yleensä ole pitkässä juoksussa paras ja useimmiten ei edes halvin, vaikka aluksi ja ilman tarkempaa perehtymistä saattaisikin siltä näyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *