Sähköautojen käytön etujen tutkiminen

Viime vuosina monet ihmiset ovat alkaneet tiedostaa kestävän kehityksen merkityksen jokapäiväisessä elämässään. Tämä suuntaus on leviämässä myös autoteollisuudessa, jossa monet valmistajat, kuten Tesla, Volkswagen, Mercedes-Benz ja BMW, ovat alkaneet tuoda markkinoille sähköautoja.

Nykyään sähköautoista on tullut suosittu vaihtoehto ihmisille, jotka haluavat vaikuttaa myönteisesti ympäristöön. Bensiini- tai dieselautoihin verrattuna ne tuottavat käytön aikana vähemmän kasvihuonekaasuja ja ilmansaasteita. Samaan aikaan on myös ihmisiä, jotka eivät ole varmoja näiden ajoneuvojen eduista. Tässä artikkelissa tarkastellaan sähköautojen tarjoamia etuja.

Sähköautojen esittely

Yleisesti ottaen sähköauto on automaattinen ajoneuvo, jonka käyttövoimana on sähkömoottori. Kuten nimikin kertoo, tämäntyyppisessä ajoneuvossa ei ole bensiini- tai dieselmoottoria sisällä. Siksi ajoneuvossa ei ole pakoputkea eikä perinteisiä nestemäisen polttoaineen komponentteja, kuten polttoainepumppua, polttoaineletkua tai polttoainesäiliötä.

Sähköautot toimivat kytkemällä auto latausasemaan. Aivan kuten mikä tahansa muu sähkölaite, se alkaa ladata autoa verkkovirralla. Sen jälkeen auto varastoi sähköä ladattaviin akkuihin, jotka antavat virtaa sähkömoottorille, ja myöhemmin pyörät pyörivät samaan tapaan kuin perinteisessä autossa.

Useat tekijät, kuten ajoneuvomalli, määrittävät, kuinka pitkälle voit ajaa täydellä latauksella, sillä eri malleilla on oma toimintasäteensä, akkukapasiteettinsa ja hyötysuhteensa. Tällä hetkellä markkinoilla on saatavilla kahdenlaisia sähköajoneuvoja. Joitakin ajoneuvoja kutsutaan puhtaiksi sähköajoneuvoiksi (EV), koska ne käyttävät ainoastaan sähköä. On myös olemassa sähköajoneuvoja, jotka voivat toimia bensiinillä tai dieselillä, joita kutsutaan hybridisähköajoneuvoiksi (hybrideiksi).

Suomessa oli Statistan tietojen mukaan vuonna 2023 liikenteessä noin 83 800 sähkökäyttöistä henkilöautoa. Tämä osoitti merkittävää kasvua edellisvuoteen verrattuna. Noin 20 900 liikenteessä olleista sähköautoista oli Teslan valmistamia, jota seurasivat Volkswagen, Mercedes-Benz ja Skoda.

Sähköautojen edut

Kun olet ymmärtänyt sähköautoja koskevat alustavat tiedot, tässä ovat edut, joita voit saada ajamalla näillä ajoneuvoilla.

Parempi ajokokemus

Sähköautot ovat huomattavasti hiljaisempia kuin bensiini- ja dieselautot, ja moottorin aiheuttama ääni tai tärinä on vähäisempää. Lisäksi sähköautolla ajaminen on paljon hiljaisempaa kuin tavanomaisilla autoilla ajaminen. Moottorin häiritsevän taustamelun väheneminen ja auton hiljainen toiminta saavat kuljettajan tuntemaan olonsa välillisesti hieman rauhallisemmaksi.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan sähköauton kuljettajat ajavat yleensä järkevämmin jarruttamalla ja kiihdyttämällä tasaisemmin. Tämä ilmiö voi tulevaisuudessa johtaa siihen, että kolareita sattuu vähemmän, kuljettajat ovat tyytyväisempiä ja raivokohtaukset vähenevät.

Pienemmät käyttökustannukset

Vaikka sähköautojen hankintakustannukset ovat hieman korkeammat kuin perinteisten autojen, sähköautot voivat vähentää kuukausittaisia polttoainekuluja merkittävästi riippuen siitä, kuinka paljon ajetaan. Jos voit ladata auton kotona, lataussähkön käyttökustannukset ovat paljon pienemmät kuin bensiinin käyttökustannukset kilometrin ajoon.

Toinen mielenkiintoinen näkökohta ovat alhaisemmat ylläpitokustannukset. Yksinkertaisuutensa vuoksi sähköautoissa on vähemmän liikkuvia osia kuin perinteisissä ajoneuvoissa. Siksi ne eivät vaadi öljynvaihtoja tai vaihteiston uusimista, ja niiden regeneratiivinen jarrutus minimoi jarrujärjestelmän kulumisen.

Parempi vaikutus ympäristöön

Vuonna 2022 henkilö- ja pakettiautot aiheuttivat yli 25 prosenttia maailman öljynkulutuksesta ja noin 10 prosenttia maailman energiaan liittyvistä hiilidioksidipäästöistä (CO2). Tieliikenne on pääasiassa vastuussa merkittävästä osasta näistä päästöistä.

Hiilidioksidin lisäksi tavanomaiset ajoneuvot päästävät erilaisia haitallisia epäpuhtauksia, kuten hiilivetyjä, bentseeniä (C6H6), hiilimonoksidia (CO), typen oksideja (NOx), rikkidioksidia (SO2) ja muita.

Koska sähköajoneuvoissa ei ole pakoputkea, ne eivät päästä pakokaasuja. Siksi ne auttavat vähentämään näiden epäpuhtauksien määrää erityisesti ruuhkaisissa kaupungeissa.

Parempi suorituskyky

Sähköautot voivat olla suorituskykyisempiä kuin perinteiset autot useista syistä. Aluksi sähköautot voivat kiihtyä nopeasti niiden maksimivääntömomentin ansiosta, joka on vääntävä voima, jota käytetään voiman siirtämiseen ajoneuvon vetoakselia pitkin.

Koska sähköautot tarvitsevat yleensä vain yhden vaihteen, moottorin teho siirtyy jatkuvasti pyöriin ilman vaihteiden vaihdon aiheuttamia keskeytyksiä. Lisäksi sähköautot voivat siirtää tehoa tehokkaammin koko ajoneuvossa, koska niissä on vähemmän osia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *