Autoista ja niiden tuunaamisesta

Läheskään jokainen autoilija ja autonomistaja eivät tee minkäänlaisia muutoksia omaan autoonsa vaan ovat 100% tyytyväisiä siihen pakettiin, minkä ovat autoliikkeestä autoonsa saaneet, mutta sitten meillä on ne autonomistajat, jotka tuunailevat autoaan enemmän tai vähemmän. Mitä sitten voit tehdä, ilman että pitää mennä uudestaan katsastukseen tekemään muutoskatsastus?

Piilossa katseilta

Aika moni, joka ei ole uuteen autoon ottanut jo valmiiksi tehtaalla ikkunakalvoja, tummennuskalvot.fi tarjoilee tarvittavan valikoiman omaan asennukseen. Tummennuskalvoilla saadaan autoon lisämukavuutta auringonvalon suojaksi takapenkille, mutta myös hieman näkösuojaa, jos matkustajana oleva henkilö ei välttämättä halua tulla tunnistetuksi. Suomen laki määrittelee selkeästi säännöt, joiden rajoissa autojen ikkunoita saa tummentaa. Ikkunoissa ei saa käyttää heijastavia kalvoja ja joissain autoissa joissa ei ole oikeanpuoleista taustapeiliä ja autoon asennetaan takaikkunaan tummennuskalvo, on autoon silloin asennettava myös tuo taustapeili ja keskijarruvalaisinta ei tietenkään saa tummennuskalvolla peittää. Jos kuitenkin autossa on jo tehtaalta tullessa tummennukset etuikkunoissa, ne ovat ok myös lain kannalta, mutta jälkikäteen sellaisia ei saa asentaa.

On tummennuskalvoista muutakin hyötyä. Ne siis pysäyttävät ensinnäkin 99% UV-säteilystä eli estävät auton verhoilun ja muoviosien haalistumisen ja lisäksi ne torjuvat jopa yli puolet auringon lämpösäteilystä, mikä taas vähentää osaltaan ilmastoinnin käyttöä mikä taasen tarkoittaa pienempää polttoaineen kulutusta. Kun sitten olet tummentamassa autosi ikkunoita, muista että saat tummentaa ainoastaan takaikkunat ja varsinaisen takaikkunan. Jos et itse uskalla tehdä työtä, voit aina kysyä paikalliselta mainosteippaamolta, josko he haluavat laittaa kalvosi kiinni. Itsekin se kyllä onnistuu hyvien ohjeiden ja työvälineiden avulla.

Tummennettu auto tarjoaa sitten liikenteessä tarvittavan näkösuojan takapenkin henkilöille sekä myös näkösuojan, jos auton takapenkillä kuljettaa jotain arvokkaampaa tavaraa.

Uudet renkaat ja vanteet

Yksi pienellä vaivalla lisää näyttävyyttä autoon tuova asia on renkaiden ja vanteiden vaihto. Kaupasta ostetussa autossa on todennäköisesti aika perusrenkaat ja vanteet, jotka voivat olla ihan ok näköiset, mutta vasta laittamalla auton alle todella erikoisvanteet ja matalaprofiilirenkaat, saadaan autosta renkaiden osalta näyttävä. Suomesta löytyy varmaan lähes jokaisesta kaupungista liike tai useampikin, mistä voi tilata autoonsa sopivat erikoisvanteet ja renkaat.

Onko sinulla näyttelyauto?

Kaupoissa on tarjolla myös erilaisia värikalvoja esimerkiksi lamppujen päälle, näissä pitää huomioida, että tieliikenteessä olevaan autoon ei tällaisia värillisiä kalvoja saa laittaa. Ajovalokalvot asennetaan kuivana ilman asennusnesteitä, eli samaan tapaan kuin yliteipit. Lamppukalvot venyvät, eivätkä kutistu kuten tummennuskalvot. Auton lamppukalvot venyvät hieman käsin venyttämällä, mutta ne saa venymään huomattavasti enemmän kuumailmapuhaltimen/hiustenkuivaajan avulla. Väreissä on saatavilla useampia vaihtoehtoja.

Uusi väri autoon

Monissa autolehdissä näkee mitä erikoisempia autoja, heijastaviakin autoja, mutta näin yliövereihin maalausurakoihin ei Suomen laki anna mahdollisuuksia. Suomen ilmasto kohtelee autoja säälimättömästi. Kura, loska, tiesuola ja bitumi kertyvät talven aikana maalipintaan, josta irtokivet vielä iskevät värin rikki. Yksivaihtoehto on auton yliteippaus, eli maalaamisen sijasta auto teipataan kauttaaltaan, tämä maksaa parista tonnista ylöspäin, mutta on yleensä maalaamista edullisempaa. Auton teippaamisessa ei ole laillisia esteitä. Värin muutoksesta tulee kuitenkin ilmoittaa katsastusmiehelle seuraavan katsastuksen yhteydessä.

Pikkuefektejä autoon

Auton pintaan voidaan myös lisätä pieniä tai isompia tarroituksia. Useimmiten näitä tehdään ralliautoihin sekä erilaisten yritysten autoihin, jotta auto itsessään jo toimii yrityksen markkinointikanavana liikkuessaan, mutta voi pieniä tarraefektejä ottaa omaan autoonsakin, silloin vain pitää miettiä, lisääkö tarra auton arvoa vai laskeeko se sitä? Hyvällä teippauksella voidaan edullisen auton hintaan saada nostettuakin, jos siitä tehdään esimerkiksi nuorten suosimien asioiden ympärille, mutta toisaalta oman sarjakuvahahmosuosikin teippaaminen oman auton konepeltiin, ei välttämättä ole suositeltavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *